Haber

Borsa İstanbul Yükselişinden Ödün Vermiyor! Altın ve Petrolde Gözler Haberlerde, Dolarda Sakin Seyir Sürüyor

Rusya-Ukrayna savaşında yeni gelişmelere izlenirken, etraf ülkelere sıçrama tasaları risk iştahını baskılıyor. Borsalarda dün bir ölçü yükseliş görülürken, Borsa İstanbul rekorlarına devam etti. Altın ve petrol fiyatlamalarında da jeopolitik gelişmeler öne çıkarken, para piyasalarında merkez bankaları ve bilgiler yakın takipte yer alıyor. 

G20 tepesinden gelen haberler de öne çıkıyor.

BIST 100 endeksi güne yüzde 0,97 oranında 45,29 puan artışla 4.702,30 puandan başladı.

Borsa İstanbul’da endeks, dün yüzde 1,90 oranında yükselişle 4.657 puandan rekor kapanış gerçekleştirirken, gün içi gördüğü en yüksek seviye de 4.686,57 puana taşındı.

Bugün yurt içinde TÜİK konut satışları ve TCMB konut fiyat endeksi, yurt dışında da İngiltere enflasyonuyla ABD’de perakende satışlar, sanayi üretimi ve kapasite kullanımı dataları izlenecek. Fed ve ECB’den gelebilecek açıklamalar da yatırımcıların odağında olacak. 

Teknik olarak endekste 4.750 seviyesi direnç konumunda bulunurken, 4.600 puan da destek konumunda izlenecek.

Rusya-Ukrayna ekseninde dönen fiyatlamalar.

ABD’de dün açıklanan ÜFE, ekim ayında aylık yüzde 0,2 atarken, yıllık yüzde 8 artışla beklentilerin altında kaldı.

Veriyle Fed’in aralıktan itibaren yumuşayabileceği işaretleri verirken, New York borsasında endeksler yüzde 1’den fazla paha kazandı lakin Ukrayna sınırında Polonya’nın Przewodow köyüne füze düşmesi ve iki kişinin hayatını kaybetmesi geri çekilmeye neden oldu. Vadeli işlemler de yeni güne düşüşle başladı.

Avrupa’da da Polonya’ya düşen füzelerin Ukrayna hava savunma füzeleri olabileceği haberleri satış baskısını azaltırken, gelişmeler yakından takip ediliyor. Endeks vadeli kontratlar bugüne yüzde 1’e yakın düşüşle başladı.

Dün Euro Bölgesi iktisadı bir evvelki çeyreğe nazaran yüzde 0,2, 2021’nin aynı dönemine göre ise yüzde 2,1 büyüdüğü açıklandı.

Asya’da borsalar aktüel gelişmelerle güne satış yüklü bir seyirle başlarken, Japonya borsasında yükselişe dönüldü. Japonya’da Nikkei endeksi yüzde 0,1 yükselişle, Çin’de Şanghay bileşik endeksi yüzde 0,4 ve Güney Kore’de Kospi endeksi yüzde 0,1 oranında düşüşle günü tamamladı.

Dolar/TL dün günü yatay seyirde geçirirken, bugün piyasa açılışında 18,60-61 bandında süreç görmeye devam ediyor.

ABD tahvil piyasalarında uzun devirli varlıklara olan talep güçlü kalırken, resesyon göstergesi olarak izlenen 10 yıllık tahvil faizi ile 3 aylık hazine bonosu getirisi ortasındaki fark, eksi 28 baz puanda bulunuyor.

Fiyatlamalar Fed’in aralık toplantısında faiz artırımının yüzde 85 ihtimal 50 baz puan, yüzde 15 ihtimal 75 baz puan olacağını gösteriyor. 

ECB, sözlü yönlendirmelerine devam ederken, ‘ultra şahin’ ton korunuyor. euro/dolar paritesi dün 1,0480’le 1 Temmuz’dan bu yana en yüksek seviyesini test ederken, bu sabah 1,038 seviyesinden işlem gördü. Euro/TL de 19,33 seviyesinde bulunuyor.

Altın fiyatı da yön belirlemek için Polonya’ya düşen füzenin kim tarafından fırlatıldığının netleşmesini bekliyor.

Uluslararası piyasalarda spot altın fiyatı, ABD dolarında toparlanmanın tesiriyle yaşanan gerilemenin akabinde bugün yatay bir seyir izliyor ve Polonya’ya düşen füzenin kimin tarafından fırlatıldığının netleşmesini bekliyor.

Polonya’ya düşen füzenin Rusya tarafından fırlatılmamış olabileceği, düşen füzenin Ukrayna tarafından Rus füzelerini karşılamak için fırlatılan bir S-300 hava savunma füzesi olduğu haberleri altına dayanak verebilir. 

Bu sabah 1770,24 dolar/ons düzeyine kadar geri çekilen spot altın, sabah saatlerinde düne nazaran yüzde 0,24 kayıpla 1774,07 dolar/ons düzeyinden süreç gördü.

Analistler spot altın fiyatının bugün 1768-1784 dolar/ons bandında hareket etmesini bekliyorlar.

Çin’de artan COVID vakaları ve güçlü dolar petrol fiyatlarını aşağı çekti.

Çin’de COVID-19 salgınında günlük hadise sayısının 20 bin sonuna gelmesi ve Polonya’ya düşen füze sonrası ABD dolarının güçlenmesi petrol fiyatlarını düşürdü.

Druzhba boru hattından orta ve doğu Avrupa’ya petrol sevkiyatında yaşanan sorunlara karşın ICE’de petrol fiyatı bu sabah 93,19 dolar/varil seviyesine kadar düştü. Sabah saatlerinde varil fiyatı düne göre 56 cent kayıpla 93,30 dolar seviyesindeyken, NYMEX’de de Batı Teksas petrolü 69 cent düşüşle 86,23 dolar/varil düzeyinden süreç gördü.

Dün IEA’nın petrol talebinde bu yıl beklenen 2,1 milyon varil/günlük artışın 2023’te 1,6 milyon varil/güne gerileyeceği değerlendirmesi de petrol fiyatlarındaki gerilemede tesirli oldu.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu