Ekonomi

İspanya’da kuraklık gıda fiyatlarını nasıl artırıyor?

“Tanrım, bize yağmur gönder!” İspanya’nın güneyindeki Jaén eyaletinin piskoposu Sebastián Chico’nun bu duası şimdiye kadar cevapsız kaldı. Chico liderliğindeki bölgedeki birçok zeytin üreticisi topluca yağmur duasına çıkarak katedralden şehre gerçek bir geçit töreni düzenledi.

Tören günü bile güneş bölgedeki zeytinlikleri yakıyordu. Jaén’de ve çevresinde aylardır yağmur yağmadı. Merakla beklenen yağmur yakında yağmazsa, üst üste ikinci yıl büyük bir mahsul kıtlığı tehdidi olacaktır. Çiftçi için felaket olan bu durumu tüketiciler de hissediyor: Aslında çok yüksek olan zeytinyağı fiyatları hızla yükselmeye devam ediyor.

“Su yok, zeytin yok. Zeytin olmazsa bütün bölge zarar görür. Ekonomimiz zeytin üretimine bağlı olduğu için, ”diye vaaz veriyor Piskopos Chico. Jaén’in dağlık bölgesinde yaklaşık 66 milyon zeytin ağacı var. İlde yaklaşık 630.000 kişi yaşıyor. Bölge, dünyanın en önemli zeytin yetiştirme alanlarından biridir. Avrupa’nın çoğu buradan zeytin ve zeytinyağı tedarik ediyor.

Su sadece temel ihtiyaçlar için yeterlidir

Meteorologlar da çiftçilere olumlu haber veremiyor. Sadece Jaén’deki zeytin çiftçilerini değil, İspanya’da tarımla geçimini sağlayan herkesi etkileyen kuraklık muhtemelen daha uzun sürecek. Devlet Meteoroloji Servisi Aemet’e göre, sonbahara kadar yoğun yağış beklenmiyor. İklim araştırmacıları, İspanya’nın uzun vadede daha yüksek sıcaklıklara ve daha az yağışa hazırlanmak zorunda kalacağı konusunda da uyarıyor.

Jaén’deki su kıtlığı, hinterlandındaki barajlara da yansıyor. Doluluk oranı sadece yüzde 25. Bu, yerel halka ve turistlere içme suyu sağlamak için yeterlidir. Ancak aynı durum çiftçiler için geçerli değil. Zeytin ağaçlarının sulanması için su tayınlanır. Ayrıca ihtiyaç duyulan su miktarının sadece dörtte biri verilebilmektedir.


İspanya’nın güneyindeki kuraklık bölgedeki barajları vuruyor Fotoğraf: Guillermo Martinez/REUTERS

Isıya dayanıklı zeytin ağaçları bile tehlikede

Jaén’de bir zeytin yetiştiricisi olan Juan Luis Ávila, “Durum felaket! Bu yıl sadece hasat değil, aynı zamanda zeytin üretiminin geleceği de tehlikede” diyor. Son haftalarda neredeyse 40 santigrat dereceye ulaşan sıcak hava dalgaları, birçok zeytin ağacının beyaz çiçeklerini kuruttu. Normalde kasım ayından şubat ayına kadar yapılan zeytin hasadının büyük bir kısmı şimdiden telef oldu. Bölgede hasat hiç bu kadar düşük olmamıştı.

Çiftçiler derneği COAG’da zeytin kesimi sözcüsü olan Ávila, şu bilgileri paylaşıyor: “Zeytin ağacı, yeterince sulanırsa çok yüksek sıcaklıklara dayanabilir. sağlıklı zeytin üretecek güce sahip olun.”

Geçen yıl durum pek iç açıcı değildi. İspanya’da hava kayıtlarının başlamasından bu yana en sıcak yıl 2022 oldu. Yetersiz yağış ve aşırı sıcak, üreticileri yormuştu. Ávila, “Önceki yıllara göre yüzde 70 daha az hasat yaptım” diyor. Ancak bu sene rekolte daha da düşecek gibi görünüyor.

Diğer ülkeler de kuraklıktan muzdarip

2021/22 hasat sezonunda İspanya yaklaşık 1,5 milyon ton zeytinyağı üretiyordu. 2022/23’te bu tedbir yarıdan fazla azalarak 680 bin tona geriledi. Kötümser varsayımlar gerçekleşirse 2023/24 hasat sezonu 500 bin tonun altına düşebilir.

Ancak yüzyılın bu kuraklığı sadece İspanya’da milyarlarca dolarlık büyük mahsul kayıplarına neden olmakla kalmıyor. Portekiz ve İtalya’daki zeytin yetiştiricileri için durum pek parlak değil. Bu da Avrupa pazarında zeytinyağı fiyatları üzerinde ek baskı oluşturuyor.

Avrupa Birliği (AB) istatistiklerine göre, Avrupalı ​​çiftçiler 2021/22’de 2,3 milyon tona yakın zeytinyağı üretti. 2022/23’te bu rakam 1,4 milyon tonun altındaydı. Kuraklıktan daha az etkilenen Yunanistan sayesinde Avrupa zeytin sektöründeki mahsul kıtlığı daha da büyüktü. Yunanistan, son hasat döneminde zeytinyağı üretimini artıran tek AB ülkesi oldu.

Kuraklık gıda fiyatlarını yükseltiyor

Azalan zeytin üretimi, sofralık zeytin ve yağ fiyatlarının rekor seviyelere yükselmesine neden oluyor: AB’de yapılan bir araştırmaya göre, zeytinyağı bugün Avrupa’da on iki ay öncesine göre ortalama yüzde 50 daha pahalı. Bu da Akdeniz mutfağının vazgeçilmezlerinden olan zeytinyağının lüks bir ürün olma tehlikesiyle karşı karşıya olduğu anlamına geliyor.

Son verilere göre Mart 2023 itibarıyla gıda fiyatları İspanya’da on iki ayda %16,5, AB’de ise yüzde 19,2 arttı. Bu gidişle iklim krizinin kısa sürede gıda krizine dönüşeceğine dair artan bir endişe var.

Bazı İspanyol üreticiler ise krizi fırsata çevirerek yeni bir ürün geliştirdiler: Pahalanan zeytinyağı ile çok daha ucuzlayan ayçiçek yağını karıştırıp uygun fiyata satıyorlar. Bunun bir karışım olduğunu anlamak için zeytinyağı görünümlü şişelerin etiketlerini dikkatlice okumak gerekiyor!

savurhaber.com.tr

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu