Haber

Nafakada sistem değişiyor! İşte en çok konuşulan formül

Süresiz nafaka birçok vatandaşı mağdur etmeye devam ediyor. Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanı Mahinur Özdemir Göktaş, süresiz nafaka uygulamasının kabul edilemez olduğunu belirterek, uygulama üzerinde çalıştıklarını söyledi. Uzmanlar, Bakan Göktaş’ın açıklamalarını değerlendirdi.

“1988 KANUNU İLE KALICI OLDU”

Avukat Kerem Olcayto yaptığı açıklamada şu ifadeleri kullandı:

“Nafaka uygulaması 1988 yılında yapılan değişiklikle süresiz hale geldi. 1988 yılına kadar en fazla 1 yıl ödeniyordu. Medeni kanun değişikliğinden sonra süresiz hale getirildi. Hala süresiz olarak devam ediyor. Çok konuşuldu. En son 2019’du. 2007’de dönemin Adalet Bakanı Abdülhamit Gül dile getirdi, bugün yine tartışılıyor.”

“2019’DA YARGI PAKETİ”

Olcayto, “Evlenme yılına göre nafaka ödenmesine ağırlık verildi. Eski pakette iki yaşından küçük evliliklerde 5 yıl, 5 yaş altı evliliklerde 7-8 yıl, 5 yaş altı evliliklerde 12 yıl nafaka ödenmesi öngörülüyordu. 5 ila 10 yaş arası evlilikler için. O dönem gündemde olan 2019 yargı paketinde bu bekleniyordu. Başvuruydu ama getirilmedi.” terimleri kullandı.

“SÜRE KUSUR ORANINA GÖRE, EVLİLİK YILINA GÖRE DEĞERLENDİRİLİR”

“Artık evlilik yılına ve kusur oranına göre belli bir süre ile sınırlı olduğu düşünülüyor.” Kerem Olcayto, “Ancak mesele şu: Burada bir arabuluculuk sistemi düşünülüyor. Boşanmalarda arabulucunun çok sağlıklı bir sonuç vermeyeceği tartışılıyor. Öte yandan 2 gibi bariz bir süre ile bittiği zaman. yıl, 5 yıl, 10 yıl, ne zaman başlayacağı belirtilmelidir.” açıklama yaptı.

Yeminli Mali Müşavir ve Ekonomist Muhammet Bayram yaptığı açıklamada şu ifadeleri kullandı:

“Bu AK Parti hükümetleriyle ilgili bir konuydu. Daha önce tartışıldı. Evlilik akdinin sona ermesiyle taraflar, ödeme güçleri veya mali durumları ne olursa olsun yüksek nafakaya tabi tutulabiliyordu.

“Bazen MİSYON İLE KULLANILIR”

Ancak bazen nafaka konusu kötü niyetle kullanılıp işe başlanmamakta veya girilse de sigortasız nafaka alınmaya devam edilmektedir. Bu, kişinin ömür boyu alabileceği bir miktardır.

“BAZEN GELİRLE ORANTILI OLARAK nafaka VERMEK MÜMKÜN DEĞİLDİR”

Ayrıca periyodik olarak güncellenmektedir. Burada bazen nafakayı ödeyen kişinin maddi durumu veya gelir durumu ile orantılı olarak nafaka verilmesi mümkün olmamaktadır.

“Süresiz nafaka BAŞVURUSU OLMAYACAK”

Bakanlığın yapacağı çalışmada ödeme gücünün ön planda olacağını ve süresiz nafaka uygulaması olmayacağını tahmin ediyorum.

Muhtemelen belli bir nafaka süresi olacaktır. Yine nafaka artış davaları açılsa da ödeme gücünün ön plana çıkacağını, kişinin malvarlığını azaltmayacak olsa da nafaka ödemesinin geleceğini düşünüyorum.

“TÜM MİKTARLAR YÖNETMELİKTEN ETKİLENECEKTİR”

Böyle bir kanun çıkarsa kişinin başvurusu ile bu haktan yararlanması gerekebilir. Bu nedenle, tüm nafaka yeni düzenlemelerden etkilenecektir.

Avukat Fatih Ekrem Ekinci yaptığı açıklamada şu ifadeleri kullandı: “Süresiz nafaka uygulamasında yasal değişiklik yapılacak. Yargıtay uygulaması gereği böyle bir durum söz konusudur. Normalde nafakanın süresiz olacağına dair bir karar yoktur. Mahkemeler kendi takdirine bağlı olarak geçici veya süresiz nafaka talep edebilir.

“DOĞRU YOL YASAL DÜZENLEMEDİR”

Uygulamada farkındalığı sağlamanın en doğru yolu yasal düzenlemedir. Böyle bir düzenleme yapılırsa bu mağduriyet ortadan kalkacaktır. Yasal düzenleme yoksa uygulayıcılar her zaman görüşlerini değiştirebilirler. Bu da birliği bozacağı için yasal düzenleme en keyifli yol olacaktır.

YÖNETMELİKTEN SONRA KALICI nafaka ödeyenlerin DURUMU NE OLACAK?

Bireyler kendileri başvurur, başvuru sonrasında yasal düzenleme yapılabilir.”

KAYNAK: MİLLİYET

haber-yenicaga.com.tr

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu