Haber

İspanya’da gösteriler devam ediyor

İspanya’da sol azınlık hükümeti kurulmasına yönelik yapılan siyasi anlaşmalara karşı gösteriler ve ayrılıkçı Katalan siyasetçiler ile sivil toplum kuruluşu (STK) temsilcilerine yönelik af girişimi ülke genelinde devam etti.

Göstericiler, olası bir af yasası için ayrılıkçı Katalan siyasi partileriyle anlaşma yaptığı gerekçesiyle Sosyalist İşçi Partisi’nin (PSOE) binalarını hedef alırken, PSOE başkanı ve Başbakan Pedro Sanchez ile Almanya Başbakanı Olaf Scholz’un buluştuğu yerde de protesto gösterisi düzenledi. Malaga şehri. organize edildi.

Sekizinci gününde gerçekleşen gösterilerin en büyüğü, yaklaşık 4 bin kişinin katıldığı başkent Madrid’deki PSOE binası önünde gerçekleşti.

İspanyol bayraklarıyla bir araya gelen ve çoğunluğu aşırı sağcı olan göstericiler, Başbakan Sanchez’i “vatana ihanet” ve “diktatörlük”le suçladı ve İspanyollardan kaçan eski Katalonya özerk hükümeti lideri ve Avrupa Parlamenter Carles Puigdemont için “Puigdemont hapse” sloganları attı. yargılandı ve Belçika’ya yerleşti.

Göstericiler, üzerinde Sanchez’in resminin bulunduğu İspanyol bayrağını yaktı ve zaman zaman basına ve polise taş, meşale gibi yabancı cisimler fırlattı.

Madrid’in yanı sıra Sevilla, Valensiya, Santander ve Barselona gibi diğer büyük şehirlerde de protestolar düzenlendi.

Şu ana kadar 6, 7 ve 9 Kasım’da Madrid’de düzenlenen gösterilerde olaylar çıkmış, bazı kişiler hafif yaralanarak gözaltına alınmıştı.

Gösterilerin yarın da devam etmesi bekleniyor.

Hakimler, savcılar, polis ve jandarma da ayrılıkçı Katalanlara yönelik olası affa tepki gösteriyor

Öte yandan ülkede iktidar partisi olan sağcı Halk Partisi (PP) ile aşırı sağcı Vox partisi, af girişimine karşı siyasi, hukuki ve toplumsal olarak tam bir seferberlik başlattıklarını açıkladı. ayrılıkçı Katalanlar.

İspanyolları her akşam PSOE binası önünde gösteriye davet eden Vox, PP’nin düzenleyeceği 12 Kasım Pazar günü ülke çapında düzenlenecek protestolara da katılacak.

Ayrıca ülkedeki hakim ve savcılar ile polis ve jandarmaya bağlı bazı dernekler de affa karşı sert açıklamalarda bulundu.

Af yasasının yasalaşması durumunda “kuvvetler ayrılığı ilkesini ortadan kaldıracağını” savunan Yargı Genel Kurulu, af girişiminin durdurulması için İspanya ve Avrupa’da da harekete geçti.

Aralarında bazı jandarma mensuplarının da bulunduğu APROGC adlı özel bir derneğin yayınladığı bildiride, “İspanya’yı savunmak için kanımızı son damlasına kadar dökmeye hazırız” denildi. Bu açıklaması hükümet tarafından büyük tepki gördü.

İçişleri Bakanlığı bu bildiriye imza atan jandarma mensuplarının bulunup cezalandırılması için soruşturma başlattı.

Ayrılıkçı Katalanlara yönelik af girişimi

İspanya’nın en önemli iç meselesi olan Katalonya meselesi, ülkede 23 Temmuz’da yapılan erken genel seçimlerin ardından kurulması planlanan sol azınlık koalisyon hükümetinin müzakereleriyle bir kez daha gündeme geldi.

En geç 27 Kasım’a kadar hükümet kurma süresi olan PSOE ve Sumar (sol partilerin ittifakı), af karşılığında Katalan siyasi partilerinin desteğiyle önümüzdeki hafta parlamentodan güven oyu almayı planlıyor. kanun.

Katalonya Cumhuriyetçi Solu’nun (ERC) ardından Katalonya Birliği (Junts) partisiyle anlaşan PSOE, Katalonya meselesinin analizi için yeni bir dönemin başlayacağını savunuyor.

Planlanan af maddesiyle, 9 Kasım 2014 referandumundan ve 1 Ekim 2017 referandumundan sonra hüküm giymiş ya da yargı süreci devam eden yaklaşık 400 ayrılıkçı Katalan siyasetçi, sivil toplum kuruluşu temsilcisi ve sivil toplum kuruluşu temsilcisinin katılımı sağlanacak. Katalonya’daki bağımsızlık yanlısı girişimler sırasında yasa dışı olarak tutuldu. Sokaklarda kamu düzenini bozan ve göstericilere şiddet uygulayan radikal grup üyelerinin affedilmesi öngörülüyor.

Katalonya özerk yönetiminin kamu borçlarının bir kısmının (yaklaşık 15 milyar euro) İspanyol hükümeti tarafından karşılanacağı da iddia ediliyor.

Başta ayrılıkçı Bask ve Katalanlar olmak üzere 6 siyasi partiden dış destek almak üzere anlaşmaya varan PSOE ve Sumar’ın, 350’de yapılması planlanan oylamada 179 milletvekilinin desteğini alarak ilk güven oyunlarını alması bekleniyor. -17 Kasım Cuma günü parlamentoda sandalye.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu