Haber

Arnavut kurtarma ekibi üyeleri Türkiye’deki deneyimlerini anlattı

Enkaz altında yürütülen çalışmalara Arnavutluk arama kurtarma ekibi de katıldı.

Ekip, yaklaşık 11 gün Malatya’da geçirdikleri çalışmaların ardından geri döndü.

Arnavutluk Silahlı Kuvvetleri Sağlık Müfettişliği Başkanı Elton Reso, deprem bölgesinde yaşadıklarını anlattı.

“Yıkılan binadan ağlama sesi duyduk”

Reso, 80 kişilik ekipte Arnavutluk Silahlı Kuvvetleri mensupları, sivil acil durum ve sağlık çalışanlarının yer aldığını kaydetti.

Kendileri için en duygusal anın 4 yaşındaki bir çocuğu enkazdan kurtarmak olduğunu söyleyen Reso, yaşadıklarını şöyle anlattı:

Üzerinde çalıştığımız enkazın yanındaki çöken binadan ağlama sesi duyduk. Hızlı bir şekilde bu enkazda işimizi bırakıp tüm çalışanlarımızla diğer enkaza doğru yola çıktık. Hızlıca kazdık ve çocuğu çıkarmayı başardık. O anlar mükemmeldi. O çocuğu kurtarmak için hepimiz çok çalıştık.

“Asil hareketi beğendim”

Arama kurtarma çalışmaları sırasında unutamayacakları birçok an yaşadıklarını belirten Reso, şunları kaydetti:

Bir Türk genci, 8 katlı binanın enkazı altında tüm ailesi, babası, annesi ve 5 kardeşinin olduğunu söyledi. Grubumuza çok bağlıydı. Aile üyelerinden en az birinin canlı bulunacağını umuyordu. Ne yazık ki, ailesinden hiç kimse canlı bulunamadı. Ama onun asil hareketini seviyorum. Babası çıkarılınca bu genç çocuk büyük bir acı da olsa hepimize sarıldı.

“En zor görevlerden biri”

Yüzbaşı Fatjon Banaj, arama kurtarma çalışmalarının son gününde bile ailelerin yakınlarının hayatta olmasını umduklarını söyledi.

Türkiye’deki arama kurtarma çalışmalarının katıldığı en zor görevlerden biri olduğunu ve hafızalarda uzun süre kalacağını söyleyen Banaj, yüksek profesyonellik sergilediklerini kaydetti:

“Bütün ekip çok yüksek profesyonellik gösterdi”

Yaşanan ciddi durum nedeniyle duygusal anı bir kenara bırakıp müdahale etmemiz gereken durumlar oldu. Tüm grup çok yüksek düzeyde profesyonellik gösterdi.

“En dokunaklı an…”

Orta ve yüksek askeri eğitimini Türkiye’de tamamlayan Teğmen Krisman Merlika, Malatya’da kaldıkları süre boyunca bir kişiyi kurtardıklarını, 26 kişinin cansız bedenini mezardan çıkardıklarını bildirdi:

En dokunaklı an, bir babanın bana enkaz altında kalan çocuklarını sormasıydı. Bana çocukları hakkında bir şey bilip bilmediğimi sordu. Kalbimi sızlatan en dokunaklı cevap ‘onların annesi yok, ben onların babasıyım’ sözü oldu. Bu benim için en zor andı. Maalesef o çocukların cansız bedenleri bulundu.

Gözden kaçırma Arnavutluk’ta 1 günlük ulusal yas ilan edildi Haberin Detayları

haber-silopi.xyz

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu