Haber

2000 Yılından Sonra Kademeli Emeklilik Gelecek mi, 2000 Yılından Sonra Çalışmaya Başlayanlar Ne Yapacak?

8 Eylül 1999 öncesi dönem için gelen EYT’den sonra ikinci bir emeklilik reformu ile ilgili sık sık gelişmeler yaşanırken, 2000 yılından sonra çalışmaya başlayan ve sigorta girişi yaptıran vatandaşlar kendi durumlarını araştırıyor. Çalışmaları devam eden erken emeklilikle ilgili kadın, esnaf ve yüz binlerce vatandaşın prim gün sayısındaki azalmayı merak ediyor.

2000 yılından sonra işe başlayan ve sigorta girişleri yaptıran vatandaşlar, emeklilik durumunu kendileri için merak ediyor.

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Ankara Spor Salonu’ndaki son konuşmasında emeklilik reformuna ilişkin açıklamalarda bulundu.

Açıklamanın ardından milyonlarca kişi emeklilik reformları ve erken emeklilik kurallarını araştırmaya başladı.

Ev hanımlarının primlerinin 1/3’üne kadar devlet karşılayacak!

Yapılan düzenlemede çocuk sayısı özellikle kadınların erken emeklilik durumunu etkileyecek. Bu doğrultuda ev hanımları için de prim matrahının 1/3’ü devlet tarafından karşılanacak. Kadınlar daha az prim ödeyerek erken emekliliğe hak kazanacak.

2000’den Sonra İstihdam

8 Eylül 1999 tarihinden sonra giriş yapan vatandaşlar için yeni bir reform geliyor. Ayrıca prim gün sayısı azaltılırken, 7000 günü tamamlayanlar için kademeli emeklilik getirilmesi planlanıyor. Bu durumda EYT’den yararlanamayanlar için avantaj sağlanmış olacaktır.

Bağ-Kur üyelerinin 9000 gün olan prim gün sayısı 1.800 güne düşürülecek.

SKK ile Bağ-Kur arasındaki prim farkının ortadan kaldırılmasına yönelik çalışmaların sonuçlandırılması ile en az 5 yıl önceden emekli olma hakkı mümkün olabilecektir. Bağ-Kur üyelerinin 9000 gün olan prim gün sayısı 1.800 güne düşürülecek. Bu durumda 5.400, 4.500 ve 3600 farkları düzeltilecektir. Bu nedenle 5 yıl önce emekli olmak mümkün olacaktır. Ayrıca Bağ-Kur’lu olup SSK’dan geçenler için 3,5 yıl kuralı da işin içinde.

Kısmi Emeklilik Koşulları Nelerdir?

Kısmi emeklilikte yaş sınırı, başlangıç ​​tarihi ve çalışma durumu statüye göre değişmektedir. Buna göre, 8 Eylül 1999 tarihinden önce sigortalı olanlar 15 yaşını 3600 gün yani 50-60 yaşlarının ortalarına geldiklerinde emekli olabilecekler. Bu tarihten sonra çalışmaya başlayanların 4500 günü tamamlaması zorunludur.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu