Ekonomi

Yumaklı: Eylem Planı ile süt üretiminde istikrarı sağlıyoruz

Nagihan KALSIN-ANTALYA

Tarım ve Orman Bakanı İbrahim Yumaklı, Çiğ Süt Eylem Planı’nı başlattıklarını duyurdu. Antalya’da dün başlayan ve 3 gün sürecek Ulusal Sütçülük Çalıştayı’nda konuşan Yumaklı, önümüzdeki günlerde 2028 yılına kadar hayvancılık yol haritasını da kamuoyuyla paylaşacaklarını söyledi. Son birkaç ayda üretim planlamasından fason üretime, kullanılmayan arazilerin işlenmesinden Çiftçi Kayıt Sistemindeki (ÇKS) sorunların giderilmesine kadar pek çok düzenlemeyi hayata geçirdiklerini belirten Bakan Yumaklı, “Önümüzdeki günlerde çalışmalarımızı paylaşacağız. 2028 yılına kadar Hayvancılık Yol Haritası kamuoyuyla. Üreticimizi ve tüketicimizi koruyacak yol haritasını sanayimizin katkılarıyla hazırladık ve bitti. Amacımız; Verimliliği, kaliteyi ve sürdürülebilirliği esas alan tescilli bir hayvancılık sektörü oluşturmak. Bunu birlikte yaratacağız. Hayvancılık Yol Haritamızda elbette süt sektörümüzün çok önemli bir yeri var” dedi.

AB kriterlerine uygun olacak

Verimlilik ve kalitenin artırılması konusuna büyük önem verdiklerini belirten Yumanlı, şöyle konuştu: “Çünkü kayıplarımıza baktığımızda burada büyük bir soru işaretinin olduğunu görüyoruz. Bu nedenle çiğ sütte kalite ve hijyenin politikamızın ayrılmaz bir parçası olduğunu belirtmek isterim. Bu toplantı aynı zamanda politikamız içerisinde yer alan ve duyurduğumuz eylem konularından biri olan Çiğ Süt Eylem Planı’nın da başlangıcıdır. “Eylem Planımızla süt üretiminde sürdürülebilirliğin korunmasını ve pazar istikrarının sağlanmasını, üreticilerimizin güçlendirilmesini ve çiğ sütün AB kriterlerine uygun hale getirilmesini bekliyoruz.”

2024’te 19,1 milyar lira destek verilecek

Hayvancılıkta rekabet gücünün artırılmasına yönelik değerli destekler geliştirdiklerini belirten İbrahim Yumaklı, “Şubeye son 21 yılda verilen destek sayısı 312 milyar lira, 2024 yılında bu rakam 19,1 milyar lira olacak. Yetiştiricilerimizin finansman ihtiyacını karşılayacak uygun faizli krediler mevcuttur. Bu kapsamda yetiştiricilerimizin kullandığı kredi büyüklüğü yaklaşık 114 milyar liradır. TARSİM’in hayvancılıkla ilgili karşıladığı zarar tazminatı tutarı ise 16 milyar lira. Kırsal kalkınma yatırımları var, yaklaşık 93 bin projeye 95 milyar lira hibe desteği verdik. Çayır-mera ıslahında 20 milyon dönüm araziyi rehabilite ettik. Yem bitkileri konusuna büyük önem verilmiş ve kaba yem ihtiyacının karşılanma oranı yüzde 69’dan yüzde 92’ye çıkmıştır. “Hayvan hastalıkları konusu son dönemde çok önemli bir ilerleme kaydetti” dedi.

sarkoyajans.com.tr

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu