Yapay zeka, klavyedeki tuş sesinden şifreleri çalabilir
Günümüzün hızla gelişen teknolojisinde yapay zeka (AI) alanındaki gelişmelerin hem olumlu hem de olumsuz etkileri bulunmaktadır.
Yapay zeka, iş süreçlerinin otomasyonu, veri analizi ve tahmin yetenekleri gibi birçok alanda büyük potansiyele sahip olmasının yanı sıra bilgisayar korsanları için de yeni fırsatlar sunuyor.
Bilgisayar korsanları, yapay zekayı kullanarak baskınlarını daha sofistike hale getiriyor, savunma sistemlerini baypas etme yeteneklerini artırıyor ve daha fazla hasar verme potansiyeline sahip oluyor.
Geleneksel siber saldırı sistemleri genellikle belirli bir kalıba dayalıydı ve savunma sistemleri tarafından tespit edilebiliyordu. Ancak yapay zeka sayesinde baskınlar daha karmaşık ve özelleştirilmiş hale geliyor.
Tuş sesinden şifreyi tahmin eder.
Bilgisayar korsanları, insanların şifrelerini girerken klavyelerini dinleyerek yüzde 90’ın üzerinde doğrulukla tahmin yapabilen yapay zeka geliştirdi.
Bilim insanları yapay zeka, mikrofon ve görüntülü arama üçlüsünün kullanıldığı bu yeni tekniğin klavyeler için hiç olmadığı kadar büyük bir tehdit oluşturduğu konusunda uyarıyor.
Araştırmaya göre siber saldırı, klavyedeki farklı tuşların ses profilini öğrenmek ve tanımak için yapay zekayı kullanarak çalışıyor.
Birleşik Krallık’taki Durham Üniversitesi’nden Joshua Harrison’ın da aralarında bulunduğu araştırmacılar, bir Apple MacBook Pro’da tuş vuruşlarını dinleyen akıllı telefona entegre bir mikrofon kullanarak yüzde 95 doğrulukla tam tuşları yeniden kullandılar.
Bir Zoom toplantısı sırasında bilim adamları, bir toplantı sırasında dizüstü bilgisayarın mikrofonunu kullanarak tuş vuruşlarını kaydederek yapay zeka sisteminin doğruluğunu da test ettiler.
Çok yüksek doğruluk
AI modelinin tuş vuruşlarını yeniden üretmede yüzde 93 oranında doğru olduğu görüldü ve Skype kullanılarak yapılan başka bir testte, modelin yaklaşık yüzde 92 oranında doğru olduğu bulundu.
Araştırmacılar, yeni siber baskın tekniğinin, klavyelerin akustik aralığındaki mikrofon sayısındaki son on yılda yaşanan gelişmelerle kolaylaştırıldığını belirtiyor.
Model, kullanıcıların klavyelerindeki tuşlara basarken kullandıkları, her tuş vuruşunun sesi, yoğunluğu ve süresi dahil olmak üzere benzersiz kalıpları tanıyarak çalışır.
Çalışmada bilim insanları, yapay zeka, mikrofon ve görme üçlüsünün kullanıldığı bu yeni tekniğin klavyeler için hiç olmadığı kadar büyük bir tehdit oluşturduğu konusunda uyarıda bulunuyor.