Haber

Xi: Çin ve ABD Liderleri, İkili İlişkiler İçin Doğru Yolu Belirlemeli

Çin Cumhurbaşkanı Xi Jinping, ABD Lideri Joe Biden’ın talebi üzerine kendisiyle Endonezya’nın Bali adasında biraraya geldi, 14 Kasım 2022. (Fotoğraf: Li Xueren/Xinhua)

BALİ, 14 Kasım (Xinhua) — Çin Cumhurbaşkanı Xi Jinping Pazartesi günü Endonezya’nın Bali adasında ABD’li mevkidaşı Joe Biden ile yaptığı görüşmede, önde gelen iki ülkenin başkanları olarak ikili bağlar için yanlışsız yolu belirlemelerinin gerektiğini söyledi.

Xi, birinci temas ve diplomatik ilgilerin kurulmasından bugüne kadar geçen müddette Çin ve ABD’nin, kazanç ve kayıpların yanı sıra deneyim ve derslerle dolu 50’den fazla yıl geçirdiğini tabir etti.

Tarihin en yeterli ders kitabı olduğunu hatırlatan Çin Cumhurbaşkanı, iki tarafın da tarihi bir ayna olarak görerek, onun geleceğe kılavuzluk etmesine müsaade vermesi gerektiğini lisana getirdi.

Şu anda Çin-ABD münasebetlerinin durumunun, iki ülkenin ve halklarının temel çıkarlarına yönelik olmadığını belirten Xi, milletlerarası toplumun iki ülkeden beklentisinin bu olmadığını da kelamlarına ekledi.

Xi, iki kıymetli ülkenin önderleri olarak iki devlet liderinin, liderlik rolü oynaması, Çin-ABD bağlantıları için yanlışsız yolu belirlemesi ve bu alakaları üst istikametli bir yörüngeye yerleştirmesi gerektiğini belirtti.

Bir ulusal başkanın, ülkesine nerede liderlik yapacağı konusunda fikir yürütmesi ve bunun nasıl yapacağını bilmesi gerektiğini vurgulayan Xi, ulusal başkanların, öteki ülkelerle ve dünyanın geri kalanıyla nasıl geçineceğini düşünmesi ve bilmesi gerektiğini söz etti.

Bu vakit ve çağda, daha evvel olmadığı formda büyük değişikliklerin meydana geldiğine işaret eden Xi, insanlığın daha evvel eşi gibisi görülmemiş meydan okumalarla karşı karşıya olduğunu söyledi.

“Dünya bir yol ayrımına gelmiş bulunuyor. Buradan nereye gitmeli? İşte bu soru, sadece bizim aklımızdan değil, tüm ülkelerin aklından da geçiyor” diyen Xi, dünyanın Çin ile ABD’nin ilgilerini yanlışsız formda yönetmelerini beklediğini vurguladı.

Biden ile görüşmesinin, dünyanın dikkatini çektiğini kaydeden Xi, iki tarafın dünya barışına daha fazla umut, global istikrara daha fazla inanç ve ortak kalkınmaya daha fazla ivme getirmek için tüm ülkelerle birlikte çalışması gerektiğini tabir etti.

Çin-ABD alakalarının stratejik kıymete sahip mevzularında ve önde gelen global ve bölgesel hususlarda Biden ile samimi ve derinlemesine görüş alışverişinde bulunmaya hazır olduğunu hatırlatan Xi, Çin-ABD bağlantılarını iki ülkenin ve tüm dünyanın yararına olan sağlıklı ve istikrarlı büyüme yoluna koymak için Biden ile birlikte çalışmayı sabırsızlıkla beklediğini de kelamlarına ekledi.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu