Haber

İSKİ’den İstanbullulara su tasarrufu çağrısı

İstanbul Su ve Kanalizasyon İdaresi (İSKİ), küresel iklim değişikliği nedeniyle yaşanan kuraklık nedeniyle su tasarrufuna davet etti.

İSKİ’den yapılan açıklamada, kuraklığın tüm dünyada olduğu gibi Türkiye’de de su kullanım alışkanlıklarını değiştirmeyi zorunlu kıldığı belirtildi.

Birçok kişinin günlük su ihtiyacını karşıladığının farkına varmadan su israf ettiği belirtilen açıklamada, uzun banyo molalarının, elde yıkanan bulaşıkların veya tamir edilmeyen bir musluğun sanılandan çok daha fazla su tüketimine neden olduğuna dikkat çekildi.

Açıklamada, el yıkanırken musluğun açık bırakılması halinde suyun yüzde 75’inin boşa gittiği, duş süresinin bir dakika kısaltılarak yılda 18 ton su tasarrufu sağlanabileceği belirtildi.

Bulaşıkları makinede yıkamanın her seferinde yaklaşık 110 litre su tasarrufu sağladığına değinilerek, şu bilgiler verildi:

“Ayrıca unutulmamalı ki evlerde su tüketiminin yüzde 70’i tuvalet ve banyolarda gerçekleşiyor. Su ayak izini takip etmek su tüketimini önemli ölçüde azaltıyor. Örneğin 200 gram kırmızı et için 3 bin 100 litre su kullanılıyor. Bu rakam pamuklu tişört için 2.720 Litre ile ölçülür. Gereksiz kullandığımız A4 kağıdı ile 10 litre su israf oluyor.”

Su israfını azaltmak için ipuçları

İSKİ’den hem su israfını azaltacak hem de İstanbulluların aile bütçesine katkı sağlayacak 21 maddelik tasarruf önerileri şu şekilde paylaşıldı:

“Evdeki su tüketiminin yüzde 70’inin tuvalet ve banyoda olduğunu unutmayın. Damlayan musluklarınızı tamir ettirin. Yılda ortalama 6 ton suyun akmasını önleyin. Musluklarınızın altındaki vanaları kısarak kısın. tek ölçü veya musluklarınıza perlatör takın.Akan sudan yüzde 50 tasarruf edin.Klozet rezervuarınızın günde 700 litreye kadar su tüketebileceğini unutmayın.Mümkünse klozet rezervuarlarınızı daha küçük olanlarla değiştirin.Klozet rezervuarlarınızı daha küçük olanlarla değiştirin. yılda ortalama 16 ton su tasarrufu yapın.Duş alırken sabun kullanırken suyu açık bırakmayın.El, yüz ve tıraş olurken musluğu açık bırakmayın. Ellerinizi musluk açıkken suyun yüzde 75’ini boşa harcadığınızı unutmayın.Kazanlardan akan suyu bir kapta ısıtın ve diğer ihtiyaçlarınız için kullanın.Çamaşır ve bulaşık makinelerini tam dolmadan çalıştırmayın. Bulaşıklarınızı t’de yıkayın. o makine, elle değil. Ancak 110 litre su israfına dikkat edin. Çamaşırlarınızı makinede yıkayın, elde değil. Yılda ortalama 9 ton su tasarrufu yapın. Sebze ve meyveleri akan suda değil, bir kapta yıkayın. Konut arıtma cihazları ürettikleri suyun birkaç katını tüketir. Arıtma kullanıyorsanız, atıkları toplayın ve temizlik için kullanın. Suluyorsanız, sabah veya akşam yapın. Buharlaşma nedeniyle kayıpları önleyin. Tarımsal kuraklığa karşı en güçlü yolun damla sulama olduğunu unutmayın. Arabalarınızı akan su ile değil, kova ve fırça yardımıyla yıkayınız. Mümkünse halıları yıkamak yerine silmeyi tercih edin. Sokakta gördüğünüz su sızıntılarını İSKİ’ye bildirin. Tükettiğimiz her malzemenin üretiminde su kullanıldığını unutmayınız. Boşa harcanan her şeyin su kaybına neden olduğunu unutmayın. İSKİ faturanızın kağıt yerine sms veya e-posta ile size ulaştırılmasını sağlayan Dijital Fatura uygulamasına geçin. ‘https://www.iski.istanbul/dijital-fatura-talep’ web sitesinden kolayca başvurun. Fatura kağıdı için boşa harcanan suyu geri kazanın. Tasarruf amacıyla yaptığınız her şeyi alışkanlık haline getirin. Bu şekilde kullanım ömründen tasarruf edersiniz.”

haber-hozat.xyz

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu