Haber

Hindistan nüfusu önümüzdeki hafta Çin’i geçti

Birleşmiş Milletler (BM), önümüzdeki hafta Hindistan’ın nüfusunun Çin’in nüfusunu geçeceğini açıkladı. Nüfusu hızla 1 milyar 430 milyona ulaşacak olan Hindistan böylece dünyanın en kalabalık ülkesi unvanına kavuşacak.

BM Ekonomik ve Sosyal İşler Dairesi’nden Pazartesi günü yapılan açıklamada, “Hindistan’ın nüfusunun bu ay sonunda 1 milyar 425 milyon 775 bin 850 kişiye ulaşması bekleniyor.” BM tarafından her yıl yayınlanan Dünya Nüfus Durumu raporunda, söz konusu dönüm noktasına 2023 yılının ortalarında ulaşılacağı belirtiliyordu.

Hindistan’ın nüfus olarak Çin’i geride bırakmasının nedeni hem kendi nüfusundaki hızlı artış hem de Çin’in nüfusunda geçen yıl yaşanan düşüş. Çin’in nüfusundaki düşüşün, onlarca yıllık katı tek çocuk politikasıyla bağlantılı olduğu bildiriliyor. Söz konusu politikanın uygulamasına 2016 yılında son verilmiştir. Ayrıca Çin’de artan yaşam pahalılığı nedeniyle daha fazla kadının iş hayatına girmesiyle doğum oranlarının düştüğü belirtilmektedir.


Çin “dünyanın en kalabalık ülkesi” unvanını bırakıyorFotoğraf: Andy Wong/AP Photo/picture Alliance

5. yüzyılda Roma İmparatorluğu’nun çöküşünden bu yana Çin, dünyanın en kalabalık ülkesi olarak tanımlanıyor. Çin’in nüfus düşüşünün gelecekte de devam etmesi ve içinde bulunduğumuz yüzyılın sonunda yaklaşık bir milyar kişiye ulaşması bekleniyor.

BM varsayımlarına göre, Hindistan’ın nüfusunun önümüzdeki yıllarda istikrarlı bir şekilde artması bekleniyor. Hindistan, artan nüfusunun ihtiyaç duyduğu elektrik, gıda ve barınma gibi sorunlarla karşı karşıya. Şu anda birçok metropolde su bulanıklığı, hava ve su kirliliği, gecekondulaşma gibi sorunlar yaşanıyor.

Öte yandan hem Hindistan hem de Çin’in nüfuslarının giderek yaşlanması dikkat çekiyor. Pekin geçen hafta “nüfusun giderek yaşlanmasına yanıt vermek” ve “üç çocuk doğumu politikasını desteklemek ve bu konuda gerekli önlemleri almak” için ulusal bir stratejisi olduğunu duyurdu.

AFP / BU,EC

Mani olmadan DW Türkçe’ye nasıl ulaşabilirim?

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu