Ekonomi

Halkbank’tan 9 ayda 8,9 milyar TL net kar

Halkbank açıklamasına nazaran, banka, yılın 9 ayı sonunda geçen yılın birebir devrine nazaran toplam kredilerini yüzde 70 artışla 1 trilyon TL’nin üzerine, toplam mevduatını yüzde 69,4 artışla 906 milyar TL’ye taşıdı. Bu periyotta Halkbank’ın aktif büyüklüğü 1,2 trilyon TL’yi aşarken, net karı ise 8,9 milyar TL olarak gerçekleşti.

Halkbank Genel Müdürü Osman Arslan, dünyada başta Rusya-Ukrayna savaşı olmak üzere harikulâde kuralların hâkim olduğu bu süreçte yurt içinde iktisada hâkim olmaya başlayan istikrarlı görünümün yılın son çeyreğine de taşınmasına katkı sağlamayı amaçladıklarını belirtti.

Arslan, küçük ve orta uzunluk işletmelere dayanağını sürdüren Halkbank’ta KOBİ kredilerinin ferdî krediler hariç nakdi krediler içindeki hissesinin yüzde 51 olarak gerçekleştiğine dikkati çekerek, bankanın yüzde 18 düzeyinde pazar hissesine sahip olduğu bu alanda sağladığı finansal dayanak sayesinde işletmelerin üretim ve istihdam gücünü müdafaalarına katkı verdiğini lisana getirdi.

Esnaf ve sanatkârın desteklenmesinin bu alandaki gelişmeyi kalıcı kılacak ana öge olduğunun şuuruyla hareket ettiklerini belirten Arslan, şu sözleri kullandı:

“Ülkemizde 2 milyon esnaf ve sanatkâr ticari faaliyetleriyle, ekonomik canlılığın her an sürmesine ve nakit akışının toplumun her kesitini olumlu etkilemesine katkı sağlamaktadır. Üçüncü çeyrek sonunda bankamızın esnaf kredi bakiyesi 97,5 milyar TL’ye ulaşırken, yılın birinci 9 ayında kredi kullanan esnaf sayısında ise geçtiğimiz yılın tıpkı periyoduna nazaran yüzde 42 artış olmuştur. Tüm bunlara ek olarak, esnaf ve sanatkârlarımızın finansman muhtaçlığını karşılamak için 60 ay vade imkânı ve yüzde 7,5’lik faiz oranıyla bankamız aracılığıyla kullandırılacak 100 milyar TL fiyatındaki Hazine Faiz Takviyeli Kredi Paketi, Sayın Cumhurbaşkanımız’ın kararıyla yürürlüğe girmiştir. Bankamız, bugüne kadar olduğu üzere bundan sonra da esnaf ve sanatkârlar için takviyesini kararlılıkla sürdürecektir.”

“Halkbank odağına girişimcileri alarak dayanağını sürdürmektedir”

Osman Arslan, Halkbank tarafından geçen yıl hayata geçirilen Bayan Teşebbüsçü Kredi Takviye Paketi ile kredi başlangıcından bugüne kadar Türkiye genelinde 147 bin bayan girişimciye ulaştıklarını bildirdi.

Kadın girişimcileri desteklemeyi ve bayan kooperatiflerinin gelişimine katkı sağlamayı amaçlayan bankanın bu alandaki toplam dayanağının 19,1 milyar TL’lik bir kredi hacmi oluşturduğunu belirten Arslan, girişimcilerle bir ortaya geldikleri Üreten Bayanlar Buluşmaları’na Diyarbakır, Kocaeli, Rize ve Erzurum’da devam ettikleri yılın üçüncü çeyreğinde, Üreten Bayanlar Yarışması’nın ikincisi için ön hazırlıkların da tamamlandığını aktardı.

Arslan, “Duyurusunu ekim ayında yaptığımız yarışmanın ödül törenini, 8 Mart 2023 Dünya Kadınlar Günü’nde gerçekleştireceğiz. Kadın Kooperatifleri Destek Paketi kapsamında, şu ana kadar Türkiye genelinde 47 kooperatifimize de finansal destek sağlamış olduk. Kadın kooperatiflerinin nakit ihtiyacından bankacılık hizmetlerine kadar tüm ihtiyaçlarını karşılamaya ve Üreten Kadınlar Akademimiz ile onların markalaşma çalışmalarına katkı vermeye devam edeceğiz.” tabirlerini kullandı.

Halkbank’ın, odağına girişimcileri alarak dayanağını sürdürdüğünü belirten Arslan bu periyotta yapılan çalışmalar hakkında şu bilgileri verdi:

“Üniversite mezunu, öğrenim gördüğü bölümle ilgili herhangi bir iş tecrübesi olmayan ve bu alanda kendi işini kurmak isteyen veya kendi işini kurmuş genç girişimciler için desteğimiz devam etmektedir. Bankamız, geniş ürün yelpazesiyle şu ana dek 64 bin girişimcimizin 12,3 milyar TL’lik destekten yararlanmasını sağlamıştır.”

Bu yıl 10. yaşını kutlamaya hazırlandıkları Paraf’ın yenilenen yüzüyle hareketli bir dönem geçirdiğine dikkati çeken Arslan, şunları kaydetti:

“Yaklaşık 5 milyon kullanıcısı bulunan Paraf’ın her segmentten müşterimize özel ve gereksinimlerine nazaran geliştirilmiş geniş eser yelpazesine bu yıl Paraf Premium da katıldı. Müşterilerimizin davranışlarını ve alışkanlıklarını yeni teknolojik uygulamalarla tahlil ederek oluşturduğumuz tahlillerin bir modülü olan bu eserimiz, yüksek mevduat sahiplerine özel olarak geliştirildi. Yeniden bu periyotta gençlerin tüketim alışkanlıklarını ihtimamla tahlil ederek, 18-26 yaş gençler için eğitim hayatları boyunca avantajlardan yararlanabilecekleri Genç Kart’ı sunduk. Yeni kuşak bankacılık hizmetlerimizle gençlerin dünyasına özel tahliller geliştirmeyi sürdüreceğiz.”

Arslan, Halkbank Kampüste’nin pilot çalışmalarına başlandığını belirtti. Bankanın yeni taşınabilir uygulaması Halkbank Yerleşkede ile binlerce gencin meslek seyahatinde yanlarında olacağını aktaran Arslan, uygulamayı indiren gençlerin fiyatsız eğitimlerle mesleksel seçim ve iş hayatına hazırlık süreçlerinde profesyonel dayanak alabileceğini belirtti.

Arslan, gençlerle sıcak ve samimi bir irtibat kurmanın her vakit öncelikleri ortasında olmaya devam edeceğini de lisana getirdi.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu