Ekonomi

Global Menkul Değerler 2024 Türkiye Strateji Raporu Yayımlandı

Global Menkul Değerler (GMD) 2024 Türkiye Strateji Raporu yayımlandı.

GMD Araştırma Bölümü tarafından hazırlanan rapora göre, kısa vadede büyümede olası yavaşlama ve faizli araçlara yönelme gibi faktörlere rağmen Borsa İstanbul’a olan ilginin güçlü kalması bekleniyor.

Yılın ilk yarısında artan faiz oranları ve istikrarlı TL’den yararlanan şirket ve segmentler (bankacılık, sigorta sektörleri), finansman ihtiyacı daha düşük olan ve reel büyüme sunabilecek dirençli segmentlerin (perakende, telekom) payları ve bazı şirketler ihracatçılara ve teknoloji yoğun kesimlere yönelik teşviklerden yararlanmaktadır. Daha olumlu performans gösterebileceği iddia ediliyor.

– Enflasyondaki düşüş Temmuz’da başlayacak

Raporda 2024 yılı enflasyon tahmini de yer aldı. Mayıs 2024’e kadar yükselmesi beklenen enflasyonun Haziran ayında sabit kalacağı, ardından enflasyondaki düşüş sürecinin hızla başlayacağı belirtildi. 2024 yılının “yüzde 45,5 faizle” tamamlanacağı öngörülüyordu.

Yılsonuna doğru beklenen faiz indirimlerinin de etkisiyle Türkiye ekonomisinin yılı yüzde 4 büyümeyle kapatmasının beklendiği belirtildi.

Ocak ayında 150 baz puanlık faiz artışı beklentisi var

Enflasyon patikası doğrultusunda şekillenen para politikasında, Ocak ayında Para Politikası Kurulu’nda (PPK) siyasi faiz oranının 150 baz puan artışla yüzde 44’e çıkabileceği öngörülmüştü. Raporda, önümüzdeki dönemde siyasi faiz oranının sabit tutulacağı belirtilerek şu değerlendirmelerde bulunuldu:

“Ekim ayından sonra enflasyondaki iyileşmeye paralel olarak kademeli indirimlerin yapılmasıyla 2024 yılı sonunda yüzde 40 bandına ineceğini öngörüyoruz. Ayrıca hatırlatmak isterim ki yabancı kredi derecelendirme kuruluşları tarafından not artırımı yapılıyor. tüm tahminlerde olumlu sapmaya neden olacaktır. Takvime bakıldığında yılın ilk değerlendirmesi 12 Ocak’tır.” Moody’s’le birlikte geldi. Kredi notu B3 olarak korunurken, görünüm durağandan olumluya yükseltildi. Moody’s, 19 Temmuz’da yeniden değerlendirme yapacak. Fitch ile 8 Mart ve 6 Eylül’de, S&P ile ise 3-6 Mayıs’ta devam edecek derecelendirme değerlendirmelerinde, Türkiye’nin kredi notunun kademeli olarak yatırıma yükseltileceğini iddia ediyoruz. sınıf seviyeleri.”

Raporda, özellikle son iki yılda beklentilerin altında performans sergileyen ana metal sanayi paylarının, oluşabilecek faiz indirimi beklentileriyle birlikte ekonomik aktivitenin kademeli olarak hızlanmasına bağlı olarak yeniden güç kazanabileceği belirtildi. 2024 yılının ikinci yarısı itibarıyla yurt içi ve yurt dışında.

BIST100’de yüzde 55 getiri beklentisi öne sürüldü

Raporda hisse portföyüne “TSKB, ISCTR, KRDMD, BIMAS ve TTKOM” dahil edildi.

BIST100 endeksinde yıl sonu hedefi için 11 bin 600 puan belirtilirken, endeksin 2024 getirisinin ise yüzde 55 civarında olmasının beklendiği belirtildi.

Raporda, “Makro görünüm ve küresel konjonktür dikkate alındığında, büyüme duyarlılığı daha düşük, faiz artışlarına dirençli olabilecek, yatırım temalı ve cazip çarpanlara sahip hisse senetlerinin ilk etapta öne çıkacağını düşünüyoruz.” Uzun vadeli perspektifte istikrarlı bir portföy oluşturmayı uygun buluyoruz.Yeni “Ekonomi yönetiminin attığı adımlara paralel olarak bankacılık sektörünün operasyonel koşullarında önemli bir iyileşme olduğunu düşünüyoruz. Portföyde banka bakiyemizi yüksek tutmayı tercih ediyoruz.” sözleri kullanıldı.

haber-aladag.com.tr

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu