Yaşam

Dünyanın Geleceği İçin Geri Sayım: İklim Saatinin Olağanüstü Mesajı

Bugün dünya değerli bir tehlikeyle karşı karşıya: iklim değişikliği. New York’un ikonik meydanı Union Square’de bu tehdidi simgeleyen ürkütücü bir saat var: İklim Saati. Bu devasa saat, dünyanın iklim değişikliğini durdurmak için ne kadar zamanı kaldığını sayıyor ve değerli bir kilometre taşını geçmek üzere.

New York’un simgesi haline gelen Union Meydanı’nda 62 metre uzunluğunda ürkütücü bir saat bulunuyor.

Bu saat, İklim Saati olarak biliniyor ve iklim değişikliğinin kötüye gitmesini durdurmak için dünyanın ne kadar kaldığını geri sayıyor.

Son zamanlarda havayı deneyimleyen herkes bunun ne kadar korkunç olduğunu bilir.

Ön bilgilere göre dünya, ay başında kaydedilen en sıcak haftayı yaşarken, Kuzey Yarımküre’de sıcak hava dalgaları yerel rekorlar kırmaya devam ediyor. Bu, iklim değişikliğinin tehlikeli yeni aşırılıklar getirdiğinin bir göstergesidir.

Fosil yakıtların yanmasından kaynaklanan karbondioksit emisyonları sayesinde dünya, Sanayi Devrimi öncesine göre yaklaşık 1,1 santigrat derece daha sıcak.

Bu ısınma daha şiddetli hava olaylarına, orman yangınlarına, fırtınalara ve diğer iklim felaketlerine neden oluyor.

Bu nedenle, dünya başkanları, Paris Anlaşması’nın bir parçası olarak, gezegenin halihazırda olduğundan çok daha fazla ısınmasını önleme kararı aldılar.

İklim Saati, mevcut emisyon eğilimleri göz önüne alındığında, dünyanın küresel ısınmanın 1,5 santigrat dereceye hızla yaklaştığını gösteriyor.

Şu anda saatin geri sayımı 6 yılın altında.

Yani önümüzdeki beş yılda insanlar birebir ölçekte CO2 salmaya devam ederse, iklim değişikliğini 1,5 derece ile sınırlamak mümkün olmayacak.

Climate Clock’un kurucuları, geri sayımı dünyadaki etkinliklerle ön plana çıkarıyor ve buna İklim Acil Durum Günü adını veriyorlar.

Saatin verileri Berlin’deki Mercator Global Partners ve İklim Değişikliği Araştırma Enstitüsü’nden geliyor.

İklim Saati başlangıçta sanatsal bir aktivizm olarak başlatıldı ve “insanlığın kendi kendini yok etmeye ne kadar yakın olduğunu” sembolize etmeyi amaçlıyordu.

Union Square’deki İklim Saati, ilk olarak 2020’deki New York İklim Haftası sırasında sergilenmek üzere tasarlandı, ancak daha sonra kalıcı olarak değiştirildi.

İklim Saati için her dakika önemlidir. Saat aynı zamanda dünyayı 1,5 derecelik bir ısınma ile sınırlamak için önemli kilometre taşlarına da işaret ediyor.

Bu dönüm noktalarından biri yenilenebilir enerjiye geçişi içeriyor ve saat, bugün itibariyle küresel enerji tüketiminin yaklaşık yüzde 14’ünün rüzgar ve güneş gibi yenilenebilir kaynaklardan geldiğini gösteriyor.

Artık iklim değişikliği için harekete geçme zamanının geldiğini vurgulayan uzmanlar, enerji altyapısı ve yapısal değişimin birkaç ayda olmayacağını belirtiyor.

Bu nedenle zamanın bir an önce değerlendirilmesi ve acil önlemler alınması gerektiği vurgulanıyor.

kocakoy-ajans.com.tr

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu