Haber

Deprem Sonrası Antakya’da Tarihi Yapılar Yıkıldı… Mahalle Muhtarı, Çocuğunuz: “Gidemiyorum, Her Şeyim Burada, Dünyamız Aşağıda”

HABER: TAMER ARDA ERŞİN- Kamera: FATİH NAZIM EFE

Antakya, Kahramanmaraş’ta meydana gelen iki büyük depremden en fazla can kaybının yaşandığı yerlerden biridir. Birçok yapının yanı sıra Hatay Meclis Binası olarak bilinen tarihi yapı da deprem sonrası yıkıldı. Enkaz altından kendi çabasıyla çıkan Güllübahçe Mahallesi Muhtarı Rafet Yavrun, “Çıkaramadığımız cesetler var. Ulaşamadığımız insanlar var, giremediğimiz evler var. Mahalle yıkılsın bırakılsın. Olur… Gidemem Anılarım burada hayatım burada Çocukluğum annem babam burada Dünyamız yıkıldı. Her şeyimiz alt üst” dedi.

Merkez üssü Kahramanmaraş olan ve 10 ilde yıkıma yol açan 7,7 ve 7,6 büyüklüğündeki depremler sonrasında bugüne kadar 24 binden fazla vatandaş hayatını kaybetti. Hatay, can kaybının en fazla olduğu illerden biri oldu.

Tarihi kent olarak da bilinen Hatay’da birçok yapının yanı sıra tarihi yapılar da yıkıldı. Bugün Kültür Merkezi olarak kullanılan ve 1927 yılında Fransız mimar Leon Benju tarafından yaptırılan Hatay Meclis Binası olarak bilinen tarihi yapı da deprem sonrası yıkılan binaların ortasında yer alıyordu. Meclis binasının karşısındaki tarihi Ulucami binası da yıkıldı.

“UYGARLIK ŞEHİRİNDEN DÜNYAYA DEDİM, ÇIKARAMAYACAĞIMIZ CESETLER VAR”

Depremden etkilenen ve tarihi yapıların bulunduğu Antakya Güllübahçe Mahallesi de enkaz altında kaldı. Göçükten kendi çabalarıyla çıktığını söyleyen mahalle muhtarı Rafet Yavrun, ANKA Haber Ajansı’na konuştu:

“Medeniyetler şehrinden tüm dünyaya sesleniyorum. Lütfen gelin buraya Antakya çok kötü. Bütün mahallem çöktü kimse yok. Cesetlerimiz içeride. Çıkaramadığımız cesetler var. Ulaşamadığımız insanlar var, giremediğimiz evler var.

“BÜTÜN DÜNYAMIZ BURADA, BIRAKAMAM”

60 yaşına bastım. Burada doğdum ve burada öleceğim. Mahalle yıkıldı, tamam. gidemem Anılarım burada, hayatım burada, maneviyatım burada. Çocukluğum, annem babam, her şeyim burada. Bütün dünyamız burada. Burası insanların yaşadığı yer. Sokakta yürüyen can dostlarımız var, onlara sahip çıkmak, onları hayata döndürmek zorundayız. Dokunulmayan yer kalmadı.”

“GIDA DEĞİL, ISINMAYA İHTİYACIMIZ VAR”

Tarihi binaların, kiliselerin ve camilerin yıkıldığını söyleyen köpek yavrusu, “Hayvanlarımız mahvoldu. Dünyamız yıkıldı. Çok üzgünüm tuvalete ihtiyacımız var.Hele telefon internet şirketleri… “Yarım saat varsa 45 saat yok. İnsanlar aç susuz ölecek” dedi.

“BURAYA SORUMLULUK BENİM VAR, BURADA KALACAĞIM”

Muhtar, atlet ve mont giydiğini göstererek, “Biz burada duygu sömürüsü yapmıyoruz. Tüm dünyaya sesleniyorum. Burada siyaset yapmıyoruz. Biz ne sağcıyız, ne solcuyuz” dedi. Biz vatanseveriz, ben burada kalacağım, oğlumla buradayım, ailemi, çocuklarımı buraya gönderdim, burada benim sorumluluğum var, “Hiçbir şey olmasa da mahalleye karşı sorumluluğum var. Burada insanlar talan ediliyor” dedi.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu