Haber

Cihan halkçı belediyecilik için yola çıktı: ‘Hem Fındıklı’yı hem Dersim’i geçeceğiz’

ARTVİN– 31 Mart Yerel Seçimlerinin özel olacağı yerlerden biri de Artvin’in Hopa ilçesi olacak.

Hopa, 27 bin nüfuslu küçük bir ilçe gibi görünse de limanı, Gürcistan sınırında yer alması ve çay tarımının merkezlerinden biri olmasıyla ekonomik açıdan bölgenin önde gelen ilçelerinden biridir. . Kazım Koyuncu’nun memleketi Hopa, muhalif yapısıyla da dikkat çekiyor.

Türkiye’de sol ve sosyalist hareketlerin taban bulduğu bölgelerden biri olan Hopa’da, CHP Adayı Taner Ekmekçi, 2019 Yerel Seçimleri’nde kurduğu ‘Sol İttifakı’ ile seçimi kazandı. Seçimin ardından 5 yıl gibi bir sürede bu ittifak birçok tartışmadan sonra dağıldı.

Fotoğraf: Medyascope

İTTİFAK YOK, ADAY YOK

İlçedeki sol-sosyalist güçler 30 Mart Yerel Seçimleri’nde aynı sürecin yaşanmaması için ittifaktan çekimser kalsa da, 2014’te ÖDP ve HDP’nin başka aday göstermesiyle AK Parti 23 oy farkla seçimi kazandı. Yerel Seçimler. Bu nedenle sol sosyalist güçler bu senaryonun tekrarını yaşamak istemiyor.

SOL Partisi Hopa İlçe Lideri Tanju Gümüşkaya, CHP ile ittifak tabanlarının bulunmadığını ve kararın parti meclislerinde tartışıldığını söyledi. Toplum Merkezi Bölge Temsilcisi Kamil Ustabaş da herhangi bir ittifak olmayacağını ve kente yönelik taleplerini dile getiren bir açıklama yapacaklarını söyledi. Ustabaş, “Bu şehri AKP’ye teslim etmeyeceğiz” diyerek, “kaybolmasına izin vermememiz gerektiğini” vurguladı.

UTKU CİHAN, UTKU CİHAN İLE YARIŞACAK

Seçimlerin iki blokta yapılmasının beklendiği Hopa’da iki Utku Cihan yarışacak. CHP’nin 11 Ocak’ta aday ilan ettiği Utku Cihan’a karşı AK Parti, rakibiyle aynı hanedandan olan Ati Utku Cihan’ı aday gösterdi.

CHP’nin adayı Utku Cihan, mesleği ve belediyecilik tecrübesiyle Hopa’da toplumun her kesiminin onayladığı önemli bir isim olarak görülüyor.

Kıdemli Şehir Plancısı olan Cihan, 2008-2019 yılları arasında İzmir Büyükşehir Belediyesi’nde Toplu Taşıma Hizmet Müdürü olarak görev yaptıktan sonra Ekrem İmamoğlu’nun daveti üzerine İstanbul Büyükşehir Belediyesi’ne (İBB) transfer oldu. İstanbul Büyükşehir Belediyesi’nde Ulaşım Planlama Müdürlüğü ve Toplu Ulaşım Hizmetleri Müdürlüğü görevlerinin ardından son 4 yıldır Ulaşım Daire Başkanlığı görevini yürüttü. Aralık ayında istifa ederek CHP Hopa Belediye Başkanı Adayı oldu.

‘HOPA’NIN POTANSİYELİNİ DOĞRU KULLANMAK İSTİYORUZ’

11 Ocak’ta Genel Merkezin kararıyla adaylığı açıklanan Cihan, sahaya çıktı. Hopalılardan Hopa’yı dinliyor, onların şikayetlerini, taleplerini ve beklentilerini not alıyor. İlçede şehircilik, kültür ve sosyal belediyecilik anlamında eksiklikler olduğunu tespit eden Cihan, konuları paydaşlarıyla tartışarak projelerini belirliyor. Cihan, 24 Şubat’taki lansmanla projelerini açıklayacak.

Hopa’nın kültür, doğa, ekonomi ve insan kaynağı açısından çok değerli bir yer olduğunu vurgulayan Cihan, “Hopa, geçmişinden gelen kültürüyle potansiyeli çok yüksek bir ilçe. Bizim asıl amacımız bu potansiyeli doğru kullanmaktır. Bu konuyu kiminle konuşmamız gerekiyorsa onunla işbirliği içinde Hopa’ya ulaşacağız.” “Gerçekten gerçek bir belediyecilik yapmak istiyoruz. Bu sadece yol, bina yapmak değil, insanların sosyal ve kültürel ihtiyaçlarına göre bir program da hazırlıyoruz” dedi.

‘BİRLİKTE HAREKET ETME ESASINDA KONUŞMALIYIZ’

Geçmişte Hopa’daki Sol İttifak girişimlerinin pek ideal olmadığını ve dağılmayla sonuçlandığını kaydeden Cihan, ittifakı sadece seçim olarak değil, birlikte hareket etme olarak düşündüklerini söyledi.

“Hopa’nın hayata soldan bakan bir kültürü var” diyen Cihan, ilçedeki tüm sol-sosyalist gruplarla birlikte hareket etmek istediklerini belirterek, “Gerçek bir belediyecilik konusunda tüm bileşenlerin mutabakata vardığını düşünüyoruz. Örnek: Kimseyi dışarıda bırakmadan birlikte hareket etmek amacımız.” . Adaylık sürecinde bunu dikkate aldım ve elimizden geldiğince bu birlikteliği sağlamaya çalışıyoruz. Bizim asıl amacımız bu birliği nasıl yaratacağımızı konuşmaktır. Bu süreçler şu anda devam ediyor. Bunu sadece oy bazında değil, birlikte hareket etme temelinde konuşmamız gerekiyor. Şu anda bu süreç devam ediyor. “

Cihan, seçim çalışmalarının büyük bir kısmını Hopa halkının talep ve şikâyetlerini dinlemeye ayırıyor.

‘BELEDİYE HİKAYESİ YAZMAK İSTİYORUZ’

Hopa’nın sol-sosyalist bir kültüre sahip olmasına rağmen ilçede Fatsa, Ovacık, Dersim ve Fındıklı gibi ‘halkçı belediyecilik’ örneklerinin bulunmadığını da değerlendiren Cihan, amaçlarının ‘tamamen bu’ olduğunu vurguladı. Hopa’da bir belediye hikâyesi yazıp bunu tüm Türkiye’ye anlatmak istediklerini sözlerine ekledi.

“Kısa sürede hem Fındıklı’yı hem Dersim’i geçeceğiz” diyen Cihan, sözlerini şöyle sürdürdü: “Popülist, sosyal belediyecilik sadece yardım anlamında değil aynı zamanda halkın kendi üretimini sağlayabileceği bir ekonomidir. Bir mekanizma içerisinde ve Hopa bunu kendi çalışmalarıyla yapıyor.” Yaratmak istiyoruz. Bu sadece bir meta elde etmek değil, aynı zamanda kültürel anlamda da üretebilmek anlamına geliyor. Hopa, Kazım Koyuncu’nun memleketi… Hedeflerimiz arasında müzik üretmek, sanat eserleri ve spor yer alıyor. Sosyal belediyecilik adına tüm bu sosyal, kültürel “Ekonomik ve turizm faaliyetlerine önem vereceğiz.”

Kazım Koyuncu’nun memleketi olmasına rağmen müzik üretiminin olmayışını ve gençlerin sanatsal etkinliklere ulaşamamasını ‘kaçırılmış bir fırsat’ olarak gören Cihan, öncelikle toplumsal konulara öncelik vereceklerini söyledi.

Cihan, “Eğitim seviyesinin giderek düştüğü Hopa’da en önemli görevimiz insana yatırım yapmak, gençlere ve çocuklara yatırım yapmak, kadınların sokağa çıkmasını, hayatta var olmasını sağlamaktır. Biz zaten inşa ediyoruz. Binanın içinde çöp topluyoruz. En çok önemsediğimiz şey Hopa kültürü için bir şeyler yapmamız gerektiği.” “dedi.

Hopa’nın fiziki yapısının ve kentleşmesinin bugüne kadar doğru yönetilmediğini kaydeden Cihan, ilçede çok yoğun bir yerleşim yapısının olduğuna dikkat çekti. Şehir Plancısı olmanın avantajıyla ilçenin çehresini değiştirecek planlamalar yapması beklenen Cihan, özellikle su baskınlarına neden olan dere yatakları başta olmak üzere yapı yoğunluğunun fazla olduğu mahalleler için çözümler üretmeyi hedefliyor.

‘HOPA’NIN DOĞRU ŞEHİRLENMESİ BENİM BORCUMDUR’

Hopa’nın doğru şekilde büyümesi gerektiğini belirten Cihan, şöyle konuştu: “İlçemizde ticari kaygılar ve kentsel kazanç süreçleri doğru yönetilemedi. Hopa’yı gelecekte nasıl bir şehir yapacağımızın planlarını yapacağız. Hopa’da su baskınları Bu afetler En büyük sebep derelerde yapılan inşaatlar ve dere yataklarına müdahaleler… Hopa’da o dereleri gün ışığına çıkarmak istiyoruz, Hopa’da şehircilik açısından bunları kullanmayı planlıyoruz. Dereleri yürüyüş yolları ile birlikte rekreasyon alanları olarak da merkezde şehrin doğasını ortaya çıkarmak istiyoruz.

Hopa çevresinde gelişme alanları bulunmaktadır. Hopa’nın merkezinde, denize yakın bölgelerde dikey bir yapılaşma yerine yaşanabilir alanlarda daha yatay bir mimariyle ilerleyebileceğimizi düşünüyoruz. Bunu şehir plancılarıyla, mimarlarla, odalarla, bölgenin yapısını çok iyi bilen Hopa halkıyla tartışarak belirlemek istiyoruz.

Hopa’nın nasıl bir şehir olması gerektiğini tartışmak, bunun üzerinde çok çalışmak ve doğru şehirleşme stratejisiyle planlar hazırlamak benim görevim. Hopa’da bugüne kadar bir kentsel planlama perspektifi bulunmadığı için şehrin iç bölgeleri kâra teslim olmuş durumda. O kısımların orta ve uzun vadeli planlarını hazırlayacağız. “Hopa’yı kalkınma planlarıyla yeniden şekillendirmek mümkün.”

devrekanihaber.com.tr

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu