Ekonomi

Carvana hisseleri olumlu kâr görünümüyle sıçradı

Carvana Co. Çarşamba günü uzun süren işlemlerde hisse fiyatında önemli bir artış yaşadı ve şirketin perakende satışlarında ve cari çeyrekte çekirdek karında beklenmedik bir artış olduğunu açıklamasının ardından %30’dan fazla yükseldi. Hisse değerindeki artış, şirketin piyasa değerini kapanış değeri olan 17,6 milyar dolardan yaklaşık 6 milyar dolar artırmaya hazırlanıyor.

Carvana’nın mali görünümündeki iyimserlik kısmen, tüketici tercihlerini yeni araçlar yerine ikinci el araç satın almaya yönelten yüksek faiz oranlarına bağlanıyor. Carvana bu eğilimden faydalanarak ikinci çeyrek için düzeltilmiş çekirdek kârda ardışık bir artış ve perakende birimlerinin büyüme oranında bir artış öngörüyor. Bu öngörü, geçen yılın aynı dönemine kıyasla perakende satışlarda %2,6’lık bir düşüş öngören analistlerin beklentilerine meydan okuyor.

Şirketin hisse senedi performansı, hisse senedi değerinin on bir kat arttığı bir önceki yıldaki önemli büyümenin üzerine bu yıl %65’lik bir artışla dikkat çekiyor. Carvana’nın hisseleri, halka açıklık oranının %27’sine ulaşan yüksek kısa pozisyon nedeniyle özellikle dalgalı bir seyir izliyor.

Cox Automotive’in verilerine göre, daha geniş ikinci el araç piyasasında stok seviyeleri yükselmiş, ABD’de satılmayan araç sayısı %9 artarak Mart ayında 2,27 milyon adede ulaşmıştır.

Carvana’nın ilk çeyrek mali sonuçları da beklentileri aştı. LSEG verilerine göre şirket, analistlerin 31,2 milyon dolarlık tahminini aşarak 49 milyon dolar kâr bildirdi. Ayrıca Carvana’nın düzeltilmiş faiz, vergi, amortisman ve itfa payı öncesi kârı (FAVÖK) bu çeyrekte 235 milyon dolara ulaşarak 135,9 milyon dolarlık beklentinin oldukça üzerinde gerçekleşti ve sermaye harcamaları ile faiz giderlerini karşılamaya yetti.

Bu makale yapay zekanın desteğiyle oluşturulmuş, çevrilmiş ve bir editör tarafından incelenmiştir. Daha fazla bilgi için Şart ve Koşullar bölümümüze bakın.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu