Haber

Antalya’da yarım asırlık döngü: Son 10 seçimde seçmen ‘değişim’ dedi

ANTALYA – Antalya’da parti içi krizler ve anlaşmazlıklar nedeniyle adayların açıklanması uzun süre ertelendi. AK Parti’nin Hakan Tütüncü’yle, CHP’nin Muhittin Böcek’le, DÜZGÜN Parti’nin Nesrin Ünal’la, DEM Partisi’nin Kemal Bülbül’le, TKP’nin Nazlı Ece Keyifli’yle girme kararı aldığı Büyükşehir yarışında partiler şimdiden rekabetçi bir seçim ortamına girdi. TİP, Antalya Büyükşehir Belediyesi’nin aday göstermesi konusunda yoğun talep olduğunun sinyalini vermesine rağmen henüz aday göstermedi.

50 YILLIK BİR DÖNGÜ

Antalya seçmeni son 50 yılda yapılan her seçimde hep değişimden yana oy kullandı. Kentin yarım asırlık tarihinde hiçbir yerel seçimde bu döngü kırılmadı. Yani vatandaş her sandık başına gittiğinde kimi seçtiğinden ziyade kimi seçmediğini belirledi. Her 5 yıllık görev döneminde aldıkları hizmetten memnun olmadıklarını sandıkta yansıtan kent seçmeni, son 10 yerel seçimde daha önce seçtiği partiyi seçmeyerek ‘değişim’ dedi. . Her hizmet dönemi sonunda sandık başına giderek karşı partiye oy verdi. AK Parti’nin iktidara gelmesinin ardından yapılan seçimlerde Antalya’da seçmen tercihlerindeki bu zikzak CHP ile AK Parti arasında yaşandı.

AK Parti adayı Hakan Tütüncü

TERCİH Yenilmez Aday

AK Parti’nin Antalya Büyükşehir Belediye Başkanı adaylık yarışında en güçlü iki isim Hakan Tütüncü ve Menderes Türel oldu. Tütüncü 15 yıl kesintisiz olarak Kepez Belediye Başkanlığı görevini yürütürken Türel, 2004 – 2009 ve 2014 – 2019 yılları arasında iki farklı dönemde Antalya Büyükşehir Belediye Başkanı olarak görev yaptı. Yani katıldığı üç seçimde de milletvekili seçildi. bir kez ve seçilmedi. Hatta Türel, Antalya’da ‘yaşam tarzına müdahale’ istemeyen laik seçmene bazı projelerle göz kırpmış bir adaydı. Tütüncü’ye kıyasla kırsal desteği daha fazlaydı ama seçim yenilgisi aldı.

SEÇMENLERE HESAP VERECEK Mİ?

Parti, Kepez’de üç yerel seçimi kazanan ve bölgede ev kapı dolaşmasıyla tanınan 44 yaşındaki Hakan Tütüncü’yü seçti ve Tütüncü seçim yarışına hızla başladı. Kapılar yeniden çalınıyor, kurum ve kuruluşlar ziyaret ediliyor, gün boyu kentte dolaşan seçim otobüslerinde ‘Ben ölürüm Türkiyem’ çalınıyor. Peki Kepez’deki yenilmezlik formülü Büyükşehir Belediyesi’nde tutacak mı, AK Parti tabanından gelerek Gençlik Kolları Başkanlığı ve ilçe belediye başkanlığı görevlerinde bulunan genç lider, Antalya seçmenine hitap edecek mi, sandık sonuçları bunu gösterecek.

LAİK İNSANLAR RAHAT DEĞİLDİR

CHP bu seçimde 50 yıllık zinciri kırmaya ve Antalya seçmenini değişim arzusundan uzaklaştırmaya çalışacak. Bu kaygı nedeniyle parti aday seçim sürecinde sıklıkla krizler yaşadı. Büyükşehir Belediyesi’ne adaylık ihtimali mevcut lider Muhittin Böcek ile Muratpaşa Belediye Başkanı Ümit Uysal arasında gidip geldi. Laik cephenin siyasi seçmeni büyük ölçüde Muhittin Böcek’in politikalarının kendilerini yansıtmadığına inanıyordu ve CHP’nin adaylık açıklamasının ardından bu cephede bir memnuniyetsizlik oluştu.

CHP adayı, şimdiki lider Muhittin Böcek

‘BOĞA BURCU’NUN ÇOCUĞU’ SLOGANI VARDI

Kırsal seçmen ise Muhittin Böcek’i Ümit Uysal’dan daha yakından tanıdığı için Böcek’in adaylığını memnuniyetle karşıladı. ‘Toros Dağları’nın Çocuğu’ sloganıyla köyleri gezen Böcek, kırsal politikasında başarılı olmuş gibi görünüyor. Yani CHP’nin bu seçimdeki Antalya stratejisini belirlerken şu anki tablo ‘Laik seçmen mi yoksa kırsal mı?’ Öyle görünüyor ki ikilemde kalmış ve son tahlilde ‘kırsal’ demiş. Bu nedenle Antalya’da laik ve demokratik Türkiye arzusunu diğer kriterlerin önünde tutan partinin seçmen profilinin oy oranının düşebileceği söyleniyor.

Önceki seçimlerde hem Millet İttifakı’nın hem de Antalya’da yaşayan Kürt seçmenin çoğunluğunun desteğiyle seçilen Böcek’in bu yeni senaryoda aynı desteği alması zor görünüyor. Muhittin Böcek, UYGUN Partisi ile DEM Partisi’nin kendi adaylarıyla seçime girme kararı aldığı, Millet İttifakının sürdürülemediği bu dönemde, öncekine göre daha güçlü bir seçim yarışına girmeye hazırlanıyor.

DEM Partisi adayı Kemal Bülbül

DEM PARTİ BU KEZ ADAY BELİRTTİ

2019 yerel seçimlerinde birçok büyükşehirde ağırlıklı olarak Millet İttifakı adaylarına oy veren Kürt seçmenin bu kez ne yapacağı merak ediliyor. CHP ile yaptıkları yüz yüze görüşmelerde Muhittin Böcek ve birkaç adaya karşı olduklarını belirten DEM Parti yönetimi, CHP’den beklediği tepkiyi alamadı. Yerel seçimlerde kendi adaylarını gösterme kararı alan DEM Partisi, eski Antalya Milletvekili Kemal Bülbül’ün partinin Antalya Büyükşehir adayı olduğunu açıkladı.

UYGUN Parti adayı Dr. Nesrin Ünal

İYİ PARTİ VE TKP’DEN KADIN ADAYLAR

İYİ Parti ve TKP, Antalya’da Büyükşehir Belediyesi seçimlerine kadın adaylarla girme kararı alan iki parti oldu. YETERİ Parti, 21. Dönem MHP Antalya Milletvekili olan, 2002 yılında MHP’den istifa eden ve kuruluşundan bu yana İYİ Parti saflarında yer alan hekim Nesrin Ünal ile Büyükşehir yarışına girmeye hazırlanıyor. TKP, 1990 doğumlu turizm rehberi Nazlı Ece Mutlu’nun partinin Antalya Büyükşehir adayı olduğunu açıkladı. 31 Mart yerel seçimleri öncesinde Antalya’da gözler TİP’e çevrildi. Kentin 7 ilçesinde aday gösteren partinin Büyükşehir Belediyesi ile ilgili kararının ne olacağı merak ediliyor.

TKP adayı Nazlı Ece memnun

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu