Van Gölü’nden 615 bin metreküp dip çamuru ve balçık çıkarıldı
TÜRKİYE’nin en büyük gölü olan Van Gölü için hayati önem taşıyan ‘İleri Biyolojik Arıtma Tesisi’nin devreye girmesinin ardından, gölün kirlilikten kurtulması için geçen sene başlatılan dip çamuru temizliği bu yıl da devam ediyor. Şu ana kadar gölden 615 bin metreküp dip çamuru ve balçık çıkarıldığı, 1’inci etaptaki çalışmalarda sona gelindiği, 2 ve 3’üncü etap çalışmalarının ise başladığı belirtildi.
Van Büyükşehir Belediyesi tarafından, geçen yıl 5 Haziran Dünya Çevre Günü’nde Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın eşi Emine Erdoğan’ın katıldığı merasimle hizmete açılan 180 milyon TL bütçeli ‘İleri Biyolojik Arıtma Tesisi’nin devreye girmesiyle Van Gölü, yıllardır atık sular nedeniyle oluşan kirlilikten kurtuldu. Daha evvel günlük yaklaşık 105 bin metreküp suyun yalnızca yüzde 20’si arıtılırken, geri kalan kirli su ise doğrudan göle veriliyordu. Bu da Van sahili başta olmak üzere gölde ciddi kirlenmeye yol açtı.
İLK ETABIN YÜZDE 90’I TAMAMLANDIVan Büyükşehir Belediyesi, Etraf Muhafaza ve Denetim Dairesi Başkanlığı’nın koordinasyonunda göldeki mevcut kirliliğin giderilmesi için geçen yıl harekete geçti. ‘Van Gölü Havzası Müdafaa Hareket Planı’ kapsamında proje hazırlayan belediye, daha önce atık suların arıtılmadan göle akıtılması nedeniyle zeminde oluşan balçığın temizlenmesi için çalışmalar yaptı. İskele sahilinde 50 iş makinesi ve 65 personelle yapılan çalışmalarda şu ana kadar 615 bin metreküp dip çamuru ve balçık çıkarıldı. 1’inci etaptaki çalışmaların yüzde 90’ı tamamlandı. Yüzüncü Yıl Üniversitesi ve İskele 15 Temmuz Parkı arasındaki 2’nci etap ile İpekyolu ilçesi Yaşar Kemal Parkı kıyı kısmında ise 3’üncü etap çalışmaları da başladı.
Van Gölü’nün gelecek jenerasyonlara daha pak bırakılması için başlatılan taban çamuru temizliğinin, gölün ekosistemine olumlu katkı sağladığı, proje kapsamında 14 kilometrelik kıyı bandında 2 milyon 700 bin metreküp taban çamuru paklığı yapılmasının hedeflendiği belirtildi.